fbpx

Activitate civică și politică

La finele lui 2017 simțeam că mă sufoc în propria țară

Implicarea mea activă, în zona civică a început odată cu Februarie 2017. Ordonanța 13 a reușit să stârnească în mine sentimentul acela de revoltă pe care doar Colectivul îl stârnise înainte.

Dacă la Colectiv eram însărcinată în 38 de săptămâni și nu puteam să-mi strig oful în stradă, am decis să o fac la Ordonanță. Am ieșit în stradă în perioada aceea tulbure, alături de sutele de mii de români din toată țara. Și când am fost peste 500.000 m-am gândit că pleacă coaliția, dar nu a fost așa.

La finele lui 2017 simțeam că mă sufoc în propria țară. Mă simțeam agasată de tot ce făcea guvernarea, de faptul că în fiecare dimineață când citeam știrile mai apărea o inepție. Devenea tot mai greu să rămâi.

A început 2018 cu un nou Guvern PSD-ALDE , un prim ministru servil care făcea de rușine limba română la fiecare ieșire publică.Treceau zilele iar situația devenea tot mai apăsătoare.

RO100 și incubatoarele civice

Însă cumva, în negura aceasta a apărut și o veste bună. Dacian Cioloș un om pe care îl respectam pentru profesionalismul lui, un om al cărui guvernare în 2016 îmi dăduse un sentiment de liniște și de normalitate punea bazele Platformei RO100, un ONG care își dorea să creeze incubatoare civice. Să pornească o schimbare de la baza comunității.

M-am înscris în acel ONG și am început să demarăm acțiuni concrete. La Iași, eram vreo 15 oameni, diverși, din toate domeniile. Alături de colegii din RO100 Iași am început să sprjinim 30 de copii dintr-un centru de zi. Apoi am reîmpadurit o zona defrișată, cu 100 de puieți. Am strâns peste 2000 de cărți și le-am donat către biblioteci care practic nu mai aveau fond de carte, către centre de tineri dar și cămine de bătrâni. Ne-am mobilizat și în 4 zile am strâns 1.2 tone de alimente pentru sinistrații din județul Neamț. Toate acestea erau făcute de o mână de oameni. Toate lucruri bune, dar insuficiente pentru situația în care ne regăseam cu toții. Eram în continuare la proteste, iar fiică-mii i se părea ceva firesc. Învățase și lozinci iar pentru ea protestul devenise prilej de joacă cu alți copii.

PLUS Iași, un proiect la început de drum

Mi-am zis atunci că trebuie să mă implic în politică, că doar prin politici publice coerente determini o schimbare în plan național. Zis și făcut. Am început să pun umărul și să sprijin crearea în teritoriu a structurilor tranzitorii pentru PLUS, astfel timp de aproape un an m-am ocupat de partea de comunicare din cadrul Grupului de Inițiativa Județeană Iași și am pus bazele filialei județene PLUS Iași alături de alți colegi.

Ulterior, am candidat la președinția Filialei Județene și am devenit președinte pe 27 iulie 2019. De atunci, alături de un grup de oameni inimoși, nucleul activ al acești organizații încercăm să creăm un impact și să creștem această filială.

Alături de colegii din PLUS Iași am trecut prin 2 campanii naționale, cu rezultate foarte bune la Iași, atât la euro (27% județean și 37 % municipiu) cât și la prezidențiale și cu peste 21000 de semnături strânse în stradă doar de membrii noștri, iar acum suntem în mijlocul campaniei locale.

Am înființat peste 36 de comunități locale iar în prezent, numărăm peste 800 de membri, fiind cea de-a treia filiala din țară, ca mărime.

În tot acest timp ne-am ocupat și de derularea unor evenimente importante la Iași, ce au avut sute de participanți. Printre cele mai importante sunt mitingul electoral al lui Dan Barna din octombrie 2019, Școala PLUS din Noiembrie 2019, Consiliul Național PLUS din Ianuarie 2020.

În cea de-a doua parte a anului 2020, ne-am ocupat de negocierea și găsirea candidaților potriviți pentru alegerilor locale și județene.

Astăzi, USRPLUS are 67 de consilieri locali, 6 consilieri județeni și 3 primari.

Din ianuarie 2020 am devenit și membru al Biroului Național PLUS cu atribuții pe partea de organizare internă și coordonare a regiunii N-E.

De ce parlamentar?

Am plecat de la premisa că un parlamentar ar trebui, înainte de toate să fie un profesionist în domeniul lui de activitate ca mai apoi să fie capabil să genereze plus valoare în exercițiul legislativ din care face parte și către circumscripția pe care o reprezintă.

Candidez pentru că am o experiență de peste 10 ani în domeniul IT iar Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor are nevoie de oameni competenți, care să înțeleagă concepte precum digitalizare, Fintech, Blockchain, Machine Learning și Automation, întrucât progresele în punerea în aplicare a politicii digitale au fost limitate în ultimii ani deși sectorul TIC este responsabil pentru 6-7% din PIB-ul României.

Acum este șansa României de se a moderniza, de a adopta la nivel instituțional instrumentele digitale, însă pentru aceasta, țara noastră are nevoie și de un cadru legislativ coerent, nu este suficient să avem doar legi pe comerț și plăti electronice, pe publicitate online, pe drepturi de autor și guvernare electronică, ele trebuiesc integrate și adaptate realității noastre, iar pentru aceasta ai nevoie de specialiști care înțeleg atât zona și impactul IT-ului cât și modalitatea de a crea reglementări legale și cadrul în care trebuiesc setate iar un astfel de specialist sunt eu.

Digitalizarea este viitorul iar Iașul poate fi unul dintre centrele care construiesc acest viitor.

România are nevoie de infrastructură, de educație și sănătate, de servicii publice de calitate iar pentru toate acestea digitalizarea este un motor esențial.